blog 14 - verlicht

Gepubliceerd op 28 november 2022 om 15:48

Ooit heb ik de laatste sigaret gerookt op 15 oktober, en dat al… kokhalzend. Maar: verlost was ik, verlost van de stinkstok! Vandaag is het ook 15 oktober en van de alcohol ben ik nu zo’n 250 dagen verlost. Ik weet het: ik wou niet meer tellen, maar het is wel een mooi getal ;-)

Echter, ondanks de vorige blogs: vrij voelde ik me tot vandaag niet echt, met uitzondering van de eerste paar maanden. Toen ik op die mooie roze wolk leefde. En zonder ergernis ben ik ook niet. Een understatement zal vrouwlief denken...

©  phive2015

Vorige week was er een man die me belde en zei: “en nu, nu ga ik aan het bier!”En zijn vrouw riep in de telefoon van haar echtgenoot: “Brunoooo, hallo, en ik ga nu keihard aan de wijn!!!” Ze kregen als antwoord van me: “prima, moeten jullie zeker doen, have fun!”

En ik voelde niets. Maar… achteraf zocht ik jedoch bevestiging bij 3 (!) personen over de onzin van die opmerkingen met als climax de wijnschreeuw. Er was bij de zender blijkbaar niet nagedacht over tegen wie zij dat nu wel riep?!

Tegen Bruno, de alcoholgestopte mens! “Dat kan toch niet!”, denkt Bruno dan…

 

En zowel ‘mijn sober maatje’ (Mariëlle) als mijn eega (Johanna) zeiden dat ik me dit niet moest aantrekken. Maar na wat aandringen werd het toch wel als een vrij domme uitspraak beschouwd. Waarvoor dank. Ik was alweer bevestigd ;-)

Na enige sparring met coach Roxane  - Bruno leert veel bij want hij is in opleiding - werd ik veel wijzer. Ik besefte dat mijn interne ophef om de wijnschreeuw volstrekt idioot was. 

 

Moeten anderen rekening houden met mijn alcoholstop? Neen!

Mogen anderen drinken? Zeker!

Is alcohol vergif? Ja, maar een beetje kan geen kwaad. Zolang je het maar niet gaat misbruiken en er afhankelijk van wordt. Als je te dikwijls bezig bent met ‘wanneer kan ik dat volgende shot’,  dan is er een probleem.

Was het OK dat ik zoveel bevestiging vroeg? Neen.

 

Want, moet ik na al die tijd niet eens ophouden om steeds maar bezig te zijn met alcohol en het feit dat ik niet meer drink? Uiteindelijk kan ik met mijn (dwangmatig) denken niets veranderen over wat in het verleden gebeurd is (Alwaar de oorzaken liggen van iets te veel alcoholgebruik) Of wat er in de toekomst staat te gebeuren. Voorbeeld: wanneer gaat die verdomde zuip-maatschappij eens de-alcoholiseren?! 

“Dat ga jij niet bepalen”, zou Jan Jambon zeggen.

 

Mede door jeugdvriend Jan (niet Jambon) heb ik me al wat verdiept in het Stoïcisme. De AA past veel toe van deze filosofische leer. En het is ook de basis van de cognitieve gedragstherapie.  De Stoïcijn Epictetus zei 20 eeuwen geleden al: “we moeten zo goed mogelijk doen wat er in onze macht ligt, en voor de rest met de omstandigheden omgaan zoals ze nu eenmaal zijn.” 

 

En - wat de AA ook zegt: “geef me de kalmte om de dingen te aanvaarden waaraan ik niets kan aan veranderen, de moed om de dingen te veranderen die ik kan veranderen (als het de moeite is om het te veranderen), én de wijsheid om ten alle tijde het verschil tussen beide te zien.”

 

De Boeddhist Shantideva zei in de 8e eeuw: “als er iets verkeerd gaat waarbij je geen invloed hebt waarom zou je dan tot treurnis hervallen? Wat heeft somberheid (dan) voor zin?” Vele of  quasi alle factoren liggen geheel buiten onze macht zodanig dat we die op geen enkele manier kunnen beïnvloeden. Zoals dat bijvoorbeeld het geval is met de richting en de kracht van de wind. 

 

Nu we toch over het weer bezig zijn, velen zeggen/zagen dezer dagen: “na die hete zomer regent het nu toch veel zenne.” OK, so?  Dat is nu eens iets waarbij het echt wel overduidelijk is dat we er niks aan kunnen doen. Zet je binnen met een kop warme chocomelk (of met een glas wijn) en lees een interessant boek bij de haard terwijl je luistert naar het geknetter van het vuur & het gekletter van de regen. En niet in het minst: aanhoor het zalige geluid van de wind!

 

Ons ego speelt een belangrijke rol. Het ego in de betekenis van: alles wat een individu denkt en als zijn waarheid beschouwt door de gebeurtenissen in het verleden: trauma’s, opvoeding, school, noem het op. Deze zaken vormt éénieder zijn  eigen waarheid. Er zijn dus zoveel waarheden als er mensen zijn…

 

Dat ego is altijd maar bezig om zich zorgen te maken over zaken én met energie te richten op de dingen die we niet in onze macht hebben. Altijd is er dat stemmetje dat ratelt: En waarom deed die dat? Wat zegt die nu? Wat een ellende is dit allemaal?  Ook: waarom heb ik altijd pech? Waarom word ik elk jaar ouder? Het is niet eerlijk dat ik zo ben of dat niet heb… 

 

Hét inzicht is beseffen dat je een ego HEBT maar dat je dat ego niet BENT. Want dat ego:

-zaagt dus altijd over zaken die niet OK zijn.

-wil altijd gelijk hebben.

-wil altijd weer meningen ventileren.

-wenst altijd meer materiële dingen en geld.

Dat is de hoofdreden waarom steenrijke voetballers of zakenlui toch nog van ploeg/bedrijf veranderen. Om nog méér loon te krijgen. Altijd maar meer, het is nooit genoeg.

 

Hoe straatarm, arm, rijk of stinkend rijk we ook zijn: hoeveel keer horen we onszelf zeggen per week: als dit of dat… dan zou ik pas gelukkig zijn! Voorbeelden:

-als die rot collega nu eens zou veranderen van werk, dan…

-als ik verhuis en zodoende verlost ben van die ellendige buren, dan… 

-als ik in Spanje zou gaan wonen, dan...

-als ik 500€ meer zou hebben per maand, dan…

-als ik nu wat voller haar zou hebben, dan…

Dat laatste voorbeeld verklaart waarom heel rijke mensen zodanig veel plastische chirurgie ondergaan zodat ze'r uiteindelijk zichzelf mee verminken. Want na dat haar, is er nog de grote neus, de dubbele kin, de te kleine borsten, en, en, en…

 

Wat doen we om al dat gemis te overleven? Of wat doen we om dat interne stemmetje het zwijgen op te leggen? We zoeken naar afleiding, naar een quick fix. Alcohol, roken, sex, Netflix,… Dat kan en dat mag (alles mag) zolang je er niet verslaafd aan raakt. We streven steevast naar snel genot nastreven. Terwijl je veel beter af bent met flow states. Dat betekent ‘volledig opgaan in iets’, zonder substanties. Dan zwijgt dat stemmetje ook.

 

Zoals bij een kind dat 'full on' aan het spelen is. Zo vergeet ik NOOIT het gelukkige gezichtje dito blije gekir van de oudste zoon toen die nog een baby was. Hij zat achterop op de fiets, vastgeklikt in een stoeltje. Het was op een stralende, zonnige dag. En hij genoot van de wind die hij voor het eerst op zijn aangezicht voelde. Ik krijg er nog steeds kippenvel van…

 

Zoals bij iemand die uren werkt in een moestuin, zoals kijken naar een film en er helemaal in opgaan. Beschouw het leven als een film! Dan wordt het echt wel fun! Denk aan de film ‘The Truman Show’.  Zoals intensief sporten. Met het verstand op nul of de blik op oneindig. Zoals even tijd nemen voor een meditatie. 

 

Zoals wandelen in de natuur. Maar dan wel wandelen zonder te piekeren! En al zeker niet gepaard gaand met de continue gedachte ‘waar blijft dat volgende café in Hemelsnaam?!’ Kijk daarentegen eens naar een boom alsof je voor het eerst dergelijk natuurverschijnsel spot in je leven. 

 

Het verleden is ‘history’ (gaan we niet meer veranderen), de toekomst is ‘mystery’ (gaan we niet kunnen beïnvloeden of nauwelijks), het is het NU dat onze ‘gift’ is: ‘the present’. Present: dat is het NU maar ook - net als ‘gift’ - de vertaling voor: een geschenk… Als je dat goed kan - zo veel mogelijk bewust in het NU leven - dan ben je ‘verlicht’ en heb je minder zorgen. Want die zorgen creëren we veelal zelf in ons hoofd.

 

Ben ik verlicht? Vandaag wel. Morgen: ?  En zeker niet voor 100%, want dan zou ik het bestaan van individuen in twijfel moeten trekken. We zijn maar hologrammen… help! Dan zou ik me het overlijden van een naaste niet meer aantrekken want ‘het is wat het is’ en ik kan dat toch niet verhelpen. Dan zou ik kunnen ageren zoals een illustere Stoïcijn in het verleden. Die was onterecht ter dood veroordeeld. Hij vroeg om hoe laat de terechtstelling zich zou voltrekken: voor 11 u of na 12u toch?  Want om 11u was het tijd voor zijn dagelijks uurtje sport... 

 

Maar ik kan wel - naast vrij te zijn van alcohol (of er gematigder mee omgaan) - een veel belangrijker iets gaan realiseren. Namelijk: vrij zijn van het (piekeren over) NIET drinken.

Vrij zijn van het piekeren in het algemeen. En  leren van me niet zo op te jagen in zaken die ik toch niet kan veranderen. Of me zorgen te maken over dingen waarvan ik toch niet weet hoe ze zich gaan afspelen. Want al is de buitenwereld niet te veranderen, we kunnen wél onze perceptie op gebeurtenissen, zaken en mensen veranderen. Werk aan de winkel dus... Neen!  Dat is te negatief, beter: 'room for improvement' :)

 

Reactie plaatsen

Reacties

roxane catz
2 jaar geleden

Herkenbare overpeinzingen & krachtige inzichten mooi & helder samengevat. Verslaving blijkt achteraf je grootste geschenk, mits je ermee gaat werken. En dat doe jij heel oprecht. Chapeau !💫

Gretel Pardon
2 jaar geleden

Amai Bruno ! Wat een schitterende blog… De eerste 13 heb ik precies gemist
Kom maar eens eten met Jo !
X

Ameye leentje
2 jaar geleden

Woorden die aan de ribben plakken, ik herken er een beetje de nondualiteit in die Pk en Ps zo luchtig bespreken in hun podcast. Gisteren 1/2 jaar av ,💪 op naar altijd 😊

Jonas
2 jaar geleden

Dikken bal, Pa!

Nadine Ruelens
een jaar geleden

Zeg, Bruno, jij hebt echt schrijftalent 😀
Zalig om te lezen en oh zo waar!