blog 16 - soulful

Dag 500 al even gepasseerd. Ik was niet dermate gefocust op het ronde getal maar het deed me denken aan: ‘het is hoog tijd voor een blog, want mijn doel is bereikt!’

Lees meer »

blog 14 - verlicht

Ooit heb ik de laatste sigaret gerookt op 15 oktober, en dat al… kokhalzend. Maar: verlost was ik, verlost van de stinkstok! Vandaag is het ook 15 oktober en van de alcohol ben ik nu zo’n 250 dagen verlost. Ik weet het: ik wou niet meer tellen, maar het is wel een mooi getal ;-)

Lees meer »

blog 13 - toverdrank

Ik zat onlangs met een lid van de AA te praten. Wat hij zegt als er iemand vraagt hoe hij dat toch in hemelsnaam doet om zo maar te stoppen met drinken en hoe hij dat dan volhoudt? Hij zegt dan dat het zo moeilijk niet is om te stoppen omdat hij niet redeneert dat hij met iets is moeten stoppen, laat staan dat hem iets is afgenomen.

Lees meer »

blog 11 - verslaafd

Televisiemaker Jambers maakte een actualiteitsprogramma met zijn naam begin jaren ‘90. En die afleveringen begonnen altijd als volgt.

Lees meer »

blog 10 - genieten

Muzikant Jokke heeft een nummer ‘Love Life’. Hij zingt ondermeer “Genieeeeten! We plukken de dag. We schrijven ons eigen lied.” Zijn teksten zitten meestal vol positieve levenswijsheden. En hij past ze ook toe. Straf voor een kerel van 22.  Ik was op die leeftijd alleen bezig met uitgaan, meisjes spotten, drinken, ‘Marlboro medium’ roken en het afhaspelen van 1e en 2e zittijden. Ik dacht toen dat dat genieten was, behalve die examens dan. 

Lees meer »

blog 9 - vrijheid

Zeker 80% van de mensheid drinkt, en ik schat dat minstens de helft verslaafd is. Feit is, onze maatschappij is volledig ver-alcoholiseerd. Ga ik dat veranderen? Neen, dat lukt me nooit. Ik kan alleen maar hopen dat ‘geen alcohol drinken’ even normaal wordt als het wel doen.  En ik moet eerst en vooral in het reine komen met mezelf. De aanzet is er alvast, dankzij Annie Grace die het boek 'This naked mind' schreef.

Lees meer »

blog 7 - 100 dagen

Wat hebben 'stoppers' met tellen? Appjes die alles bijhouden. Hoeveel dagen al? Hoeveel heb ik daar mee gespaard? Hoeveel liter drank heb ik intussen vermeden? Hoeveel katers heb ik links laten liggen? 

Lees meer »

blog 5 - rijden onder invloed (1)

Iedereen kent de slogan wel die zijn opgang kende via de zender MTV:  'don't drink and drive'. Ik spreek over begin jaren '90. In die tijd kende veel mensen die uitspraak maar niet velen pasten het ook daadwerkelijk toe. Ik zei het al: er moest toen al veel gebeuren vooraleer je aan de kant moest gaan staan. En een mogelijke sanctie hing af van het feit of je nog kon praten en/of steeds behoorlijk recht kon stappen. Maar in 2006...

Lees meer »

blog 4 - 'AA'

Als je het juk van verslaafdheid hebt afgeworpen dan zoek je steun bij lotgenoten. Sommigen hebben een 'buddy' wanneer ze stoppen en/of schrijven een blog ;-)  Anderen doen het alleen, geruisloos. Velen gaan naar 'SOS nuchterheid' of nog bekender: de AA, de anonieme alcoholisten.

Lees meer »

blog 3 - de roze wolk

Hoe verging het me de eerste maanden? Ik voelde me mega goed. Alles werd mooier. Het leven, de natuur, mijn gevoel, de verbinding met mensen. Ik leefde blijkbaar op een roze wolk.

Lees meer »

blog 2 - de eerste week

Hoe begint een mens aan de periode 'niet meer drinken'? Met dag 1, en dan: dag per dag. En wat doe je dan? Angstvallig thuisblijven en triggers vermijden? Of je onmiddellijk onderdompelen in het feestgewoel?

Lees meer »

blog 1 – de aanloop naar

We gaan even terug in de tijd: eind december 2021, Covid is nog niet voorbij. Mijn lichaam geeft signalen dat alcohol mijn ding niet meer is.  Dat ik er in toenemende mate intolerant ben aan geworden.

Lees meer »