blog 16 - soulful

Gepubliceerd op 6 juli 2023 om 10:46

Dag 500 al even gepasseerd. Ik was niet dermate gefocust op het ronde getal maar het deed me denken aan: ‘het is hoog tijd voor een blog, want mijn doel is bereikt!’

 

Dat doel was een jaar alcoholvrij zijn en bij uitbreiding 500 dagen. Alles went, blijkbaar ook het niet drinken van alcohol.

Maar in deze “Bourgondische maatschappij” is het wel degelijk een prestatie.

 

Ik ben lang niet de enige met dergelijk project, er zijn er steeds meer. En het valt me op hoe éénieder uitermate fier is over het aantal dagen sober zijn. Of dat er nu 50, 100, 500 of 1000 zijn.

 

Terecht maar ook wat dubbel. Onlangs stond ik een paar minuten stil bij het citaat:

“Telling me you’re sober without telling you’re sober.” Maw: beperk je tot het geven van een voorbeeld, zonder meningen, preken of te veel vermelden van cijfers.

‘Niet drinken’ hoort eerder een normaal iets te zijn en niet iets dat ons doet glimmen van trots.

 

Hoe dan ook, mijn uitdaging is met brio volbracht. Ga ik dan nu weer volop aan de zuip?

Neen, maar ik voel me nu nog meer evolueren naar: ik mag wel drinken maar heb er niet dermate veel zin (meer) in.

 

Sinds dag 500 dronk ik geheel per ongeluk een ‘echte Stella’ in plaats van een Stella 0.0, het was de gastheer die me er op wees, want ik had het niet door.  Niet lekker en niets teweeggebracht dat biertje.  10 seconden vrolijk misschien? En achteraf me ietwat ongemakkelijk verdoofd voelend.   Maar alles met mate is OK. Zelfs een beetje "vergif".

 

Dank aan alle gastheren en gastvrouwen van feestjes trouwens  hoe attent ze zijn voor de droge specimen onder ons. 

Dat maakt het echt wel makkelijker. En op een restaurant een kleurrijke mocktail kunnen drinken met veel slingers, toeters en bellen:  leuk en veelal lekker. En ons Belgenland  is echt mee met de trend! Het is in de zuiderse Europese landen dat ze je steevast aankijken alsof je een Aliën bent wanneer je iets zonder alcohol bestelt.

 

En toch heb ik het soms nog moeilijk, als ik bvb op een feest sta tussen mensen die wat in de wind zijn. Dat is best leuk voor hun maar als sobere mens daar deel van uitmaken is niet altijd eenvoudig.

 

Een alcoholvrije collega zei me  onlangs  met een knipoog: “het wordt een lange dag…”

Dat was toen iemand ons rond 16u op een kwartier tijd 2x exact hetzelfde kwam vertellen (hij was niet eens stomdronken). Dan verlang je  wel eens naar een ligzetel en een goed boek.  

 

Alcohol maakt je niet persé socialer maar het is wel zo dat het akward situaties makkelijker maakt. Het maakt minder uit wanneer je bij mensen bent die je niet zo graag hebt. Of wanneer je  op een event vertoeft  met de goesting half vol. Als niet drinker kan je natuurlijk even afstand nemen of vroeger naar huis gaan.  Maar soms lukt dat niet.

 

Om een verhaal kort te maken: andere overmatige drinkers vind ik steeds niet zo leuk. Uit jaloezie? Denk het eerlijk gezegd niet. Omdat ik een spiegel zie van hoe ik vroeger was? Dat mag nu wel voorbij zijn, toch? Misschien is het wel omdat ik zoals de meeste gestopte drinkers (nog meer) spiritueel geworden ben.

 

Ik zoek dan ook tevergeefs naar meer diepgang bij de mens. Laat ons eens praten over gevoelens in plaats van elke keer weer alles weg te lachen / drinken. Vandaar dat ik ook meer van 1-to-1s kan genieten nu. In een groep vertoeven waar iedereen zijn zeg wil doen zonder naar de andere te luisteren, ik moet het niet meer.  

 

Ik kan ook echt genieten wanneer mijn brein even stil(ler) staat. Bij een meditatie, bij het horen van een ochtendlijk concert van de meest uitéénlopende vogelsoorten (uitgezonderd de ergerlijke halsbandparkiet!), bij het geconcentreerd afwerken van een taak, bij het wandelen, bij het luisteren van muziek, …

 

Eckhart Tolle zegt dat mindful een totaal verkeerd gekozen woord is. Want de mind is best even niet (te) full.  Maar het is niet ‘full’ (‘vol’), wel ‘ful’ (‘met aandacht’).

Maar dan nog: met aandacht voor de ziel, dat lijkt me beter klinken. Soulful.

 

Ik word oprecht gelukkig van dichter bij mezelf / mijn ziel te zijn.

Misschien is dat wel mijn grootste win bij mijn experiment: ik kan nu oprecht genieten van alleen te zijn en mijn eigen ding te doen.

 

En of iemand nu niet drinkt of wel, weinig of veel: moge onze ziel veel rust kennen. Dat is mijn enige wens voor iedere medemens.

Cheers!

 

 

 

©  luza studios

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.