blog 8 - nicht ärgern nur wundern

Gepubliceerd op 5 juli 2022 om 14:04

Dag 150. Dra is er het halve jaar daar en ik weet nu al dat ik de cijfers 199, 200 en 222 graag ga zien. Dat zijn dus 4 feestdagen op een rij.

Bart De Wever zei: “na een half jaar ben je het gewoon en na een jaar ben je dat vergeten.” Laat ons hopen dat dit ook mijn deel moge zijn.

© leyfim Turkin / Istock 

Anyway, hoe zit het met de voordelen na 5 maanden stoppen?

Ik ben steeds 9 à 10 kilo lichter, de slokdarm blijft opvallend braaf, ik leef nog altijd dag per dag, ik slaap nog beter dan voorheen. Want voor het eerst combineer ik sober zijn en 2x mediteren per dag.

 

Ik mis de nadelen van overmatig drinken zeker niet! Angsten, slechte nachten, allergieën, rotkaters, intriest zijn, explosief reageren. Mijn lichaam was gezondheidsgewijs bijna continu uit evenwicht. En daardoor ook de psyché uiteraard.

 

Ben ik automatisch meer Stoïcijns geworden vroeg ik me deze ochtend af. Uiteraard erger ik me nog of word ik eens kwaad of heb ik een mindere dag. Maar ik voel dat de slechte momenten minder frequent zijn en bovenal: ze duren minder lang. Een depressieve gedachte is bijna even snel weer weg als deze gearriveerd was.

Soms lukt het me om meerdere dagen na elkaar positief te denken en meer te relativeren. En als den deze dat kan, dan wil dat wat zeggen!

 

Echter, als Wout van Aert nipt geklopt wordt dan heb ik nog steeds even ‘me time’ nodig. Ja, ik weet het, mijn reactie is meer dan belachelijk in tijden van pandemieën, aanslagen én een oorlog in Europa. Ik ben ook maar een mens - die toevallig op de idee kwam om te stoppen met drinken.

Mijn dochter vroeg gisteren na Wout zijn derde opéénvolgende 2e plaats: “mag ik iets vragen of moet je nog even bekomen van de koers?” Empathische gaven zijn aangeboren denk ik, dat niveau ga ik nooit bereiken.

 

Op persoonlijk vlak is dus niet alles rozengeur en maneschijn? Uiteraard niet!

Onrust zal steeds mijn deel zijn. Al kan ik nu wel zeggen dat ik werkelijk alles geprobeerd heb om de nodige gemoedsrust te vinden. En volgens ik her en der lees: eens je sober bent kan je pas jezelf leren kennen. Een mens zou voor minder onrustig worden ;-)

 

Het is aanpassen, bijvoorbeeld wanneer het volume omhoog gaat bij een avond onder vrienden. Niet alleen de muziek maar zeker ook het gekakel. Wat een herrie…

Dat kan ook liggen aan mijn misofonie. Maar zonder drank komt alles nog wat meer binnen. En het blijft een spiegel van situaties die ik meer dan beu was. Maar waar ik  uiteraard nog steeds mee geconfronteerd wordt.

Bijna dagelijks merkte en merk ik dat quasi alles om alcohol draait bij de Vlaming.

Een vriendin zegt dikwijls: “nicht ärgern nur wundern.” Een wijze raad voor vele zaken, en daar moet ik in deze inderdaad ook naar toe.

 

Esther ten Hove ( https://solifeclub.nl/ ) haar grote doel is “er proberen voor te zorgen dat ‘niet drinken’ even normaal wordt als drinken.” Zo mooi gezegd, zo goed gevonden! En ook doenbaar, denk ik.

Al was mijn ‘wundering’ groot toen ik in Werchter dorp tijdens het festival buiten het terrein geen 0.0 biertje vond. Aan de tap op de weide zelf keken ze eens vreemd op na mijn bestelling ‘3 pinten en een 0.0 aub’. Het was alsof ze toevallig een - lauw - blikje 0.0 vonden onder de tafel. Uit de tap kwam alleen “echt” bier gevloeid.

Op het Pinkpop festival was het 0.0 bier op een gegeven moment out of stock. Ik vraag me af hoe de festivalgangers hadden gereageerd als ze werd medegedeeld dat er gaan vegetarisch eten meer zou zijn. 

 

Er is dus nog werk aan de winkel. En in tussentijd: leve Esther!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.