blog 9 - vrijheid

Gepubliceerd op 14 juli 2022 om 13:08

Zeker 80% van de mensheid drinkt, en ik schat dat minstens de helft verslaafd is. Feit is, onze maatschappij is volledig ver-alcoholiseerd. Ga ik dat veranderen? Neen, dat lukt me nooit. Ik kan alleen maar hopen dat ‘geen alcohol drinken’ even normaal wordt als het wel doen.  En ik moet eerst en vooral in het reine komen met mezelf. De aanzet is er alvast, dankzij Annie Grace die het boek 'This naked mind' schreef.

© Bob Towery / CUPPA community

Na nog maar eens een boek besef ik nu ten volle wat verslavingen inhouden. Hierover verschijnt er later een nieuw blog.  Wat voor een vergif alcohol is, wist ik al langer. Het zit ondermeer in benzine… (*)

 

Ik vrees dat elke vorm van medicatie die ik nam het gevolg was van drank. Naast de benzine zelf kreeg ik dus nog al die chemische rommel als extra’s. Pijnstillers, maagzuurremmers, angstremmers, ... Allicht omdat mijn lichaam vroeg om wat af te remmen met die brol. Mijn prefrontale cortex doet me dus beseffen:  nooit meer van die zooi!

 

Maar mijn onderbewuste zit na al die jaren nog vol met de - verkeerde - overtuigingen over alcohol, zoals daar zijn:

-Je krijgt er minder stress door.

-Je drinkt het na een drukke werkdag want het ontspant je.

-Het is gezellig,  ideaal voor vrolijke momenten.

-Het hoort bij vieringen: bij je doop, je verjaardagen, je communies, je trouw, bij de doop van je kinderen enz enz. Ja; zelfs bij je begrafenis.

-Het is een opkikker voor als je je mentaal slecht voelt.

-Je klinkt er mee op ieders gezondheid 😱

 

Een middel dat al het bovenstaande realiseert : het zou straf zijn moest dat echt bestaan! Draai dat in een pil en je hebt een wonderpil! De uitspraken hierboven zijn deels correct. Alcohol maakt je rustiger en minder angstig. Maar na een tijdje krijg je dat als een boomerang terug, 'in the face'. Je bent angstiger en onrustiger als voorheen en wat denkt een mens dan? Opnieuw iets drinken zeker? En de verslaving loert meteen om de hoek. Degenen die na dat shotje - maximum 2 glazen - kunnen stoppen: ik kan ze op 1 hand tellen. En degene die beseffen dat ze net iets innamen dat in feite heel illegaal zou moeten zijn: nog minder.

 

Hetzelfde kan je toepassen op stress en je mentaal slecht voelen. Hoe voel je je ‘s anderendaags? Je hebt een kater met angstgevoelens  en je voelt je mentaal nog veel slechter. Op 'korte termijn' was je even OK maar dat was het dan. En ik verzeker je: als je niet drinkt dan ben je over 24u gezien mentaal veel sterker dan als je wel drinkt.

 

Het is gezellig? De situatie waar je in zit is gezellig. De alcohol zorgt daar niet voor. Ok, na inname zit je ook in een roesje. Maar dan moet je dus wel beseffen dat het om drugs gaat. Dan mag je ook  zeggen:  'cocaïne? Gezellig!' En overdaad schaadt. Na drie glazen gaat het al bergaf en het wordt vervolgens alsmaar slechter dan voor je begon te drinken. Tot de climax toe: de kater!  

 

Een feest? Je ziet mensen terug die je lang niet zag. De zon schijnt. De BBQ is aan het werk. Je hebt verbinding met mensen. Je kinderen zijn blij. En die kinderen, die drinken niet en amuseren zich ook! En ze zijn ‘s avonds nog even blij en de dag erna herinneren ze zich alles en hebben ze geen kater. Want ze waren niet verdoofd. Mijn oudste zoon zei destijds na zijn communie: “dit was de mooiste dag die ik al heb meegemaakt!”

En 'guess what': hij was 12 jaar en had dus niet gedronken.

 

Het duurt even eer je die overtuigingen in het onderbewuste vervangt.

Het botst immers hard tussen wat er enerzijds gaande is in het bewuste en wat er anderzijds nog aanwezig is in het onderbewuste. Want de overtuigingen in het onderbewuste worden nog altijd dagelijks bevestigd. Door wat en wie ik zie.  Door de reclame: op tv, de radio, in de krant, op het internet… Bijvoorbeeld: door de ‘product placement’ in series en talkshows. Ja, zelfs in ‘Vive le Vélo’.  (Is een programma dat je kan vergelijken met 'de avondetappe' op de NOS). Hoe absurd kan het zijn. Ze promoten drank in een programma over de zwaarste sportwedstrijd van het jaar… Maar wie klinkt er ook met een glas champagne na een overwinning ‘s avonds aan tafel? De renners zelf 🥴 Al denk ik dat de meesten geen ene slok nemen.  Maar degene die ooit beslist  heeft dat toasten met alcohol gepaard gaat moet gaan met: ‘op je gezondheid’ ('santé')… Knettergek.

 

Ik ergerde me veel aan 'de mensen' die nog altijd denken dat alcohol  geweldig is en alle mogelijke problemen verhelpt. Maar daar kunnen die mensen uiteraard zelf niet aan doen.  Daarenboven ben ik zelf zoals 'die mensen' geweest al die decennia lang. En, ik ben nog geen half jaar niet meer zoals 'die mensen'. Ik moet dus blij zijn dat ik het wél in zag.  En degene die het bij 2 glazen kunnen houden: proficiat en geniet van de roes. Even toch. Voor de anderen:  ik kan alleen stilzwijgend een voorbeeld geven.

 

Ik moet dus blij zijn dat ik - net als bij het roken - de alcohol niet meer nodig heb.  Ik moet de gifbeker niet meer tot mij nemen. Ik moet geen dips of angsten meer doorstaan. Ik hoef ‘s nachts niet meer wakker te worden met pijn. Ik hoef niet meer een volle dag te recupereren om te ontgiften. Ik mag leven! Maar eerst maatjes worden met mezelf. En daarna wacht een groot cadeau: de vrijheid… 

 

Wikipedia:

“Ethanolbrandstof is ethylalcohol, hetzelfde type alcohol dat wordt aangetroffen in alcoholische dranken, dat als brandstof wordt gebruikt. Het wordt meestal gebruikt als motorbrandstof, voornamelijk als biobrandstofadditief voor benzine."

Dat is dus te vergelijken met teer in een sigaret. Teer vind je ook terug in asfalt…

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.