blog 11 - verslaafd

Gepubliceerd op 21 augustus 2022 om 20:50

Televisiemaker Jambers maakte een actualiteitsprogramma met zijn naam begin jaren ‘90. En die afleveringen begonnen altijd als volgt.

Wie zijn ze?  Wat doen ze?  Wat drijft ze? 

© Izusek

Zo was er ook een aflevering over alcoholverslaafden. Zatte René kwam aan het woord en zei onder meer: “Ik ben niet verslaafd aan den drank. Maar ik heb het wel nodig.” Het karakteristieke typetje, de wandelende definitie van ‘een alcoholverslaafde’ die alleen maar bullshit uitkraamt. Maar het zijn niet alleen dergelijke drinkers die een probleem hebben. Iemand die elke dag drinkt of die elk weekend weer zwaar doorzakt, die heeft ook een issue.

 

De meeste overmatige drinkers beweren dat ze alles onder controle hebben. Echter, een maand stoppen met hun gewoonte lukt ze niet. Waar is die controle dan? Ook intelligente mensen zeggen al eens “Ik kan wel stoppen maar ik wil het niet.” Een maand stoppen is niet eens genoeg. Na ‘de tournee minerale’ (niet toevallig de kortste maand?) vertoeven we al snel weer in onze aloude drink habitat. En zijn we’r ervan overtuigd dat we bewezen hebben dat we niet afhankelijk zijn. Iemand die na 2 of 3 glazen kan stoppen en niet dagelijks drinkt, liefst meer dagen per week niet dan wel: die zit safe.  Maar hoeveel % van de drinkers kan dat?

 

En is het correct wat ze zeggen want elke ‘volume drinker’ minimaliseert hun drinkgedragIemand zei me eens aan de toog: “7 glazen per week is toch niet veel hé?!” Maar die avond telde ik er al 5 en hij had me al vermeld dat hij de avond ervoor stevig was doorgegaan. Ik krijg wel eens de vraag: “maar jij was toch niet verslaafd hé Bruno?” Terwijl ze dat zeggen hopen ze van harte dat ik NEE zeg. Want bij een JA zou het betekenen dat zij zeer zeker de stempel van ‘verslaafde’ krijgen.

 

Uiteraard had ik ook een bepaald niveau van verslavingIk zag het niet eens zitten om er nog maar over na te denken om ooit eens mee te doen aan een ‘Tournée Minerale’… “Een volle maand? Ge zijt goed zot zeker?!?”

Er zijn een aantal criteria die je kan checken om te zien of er over verslaving in het spel is.

 

1 Het verlangen naar, het uitkijken naar. Bijvoorbeeld: je kijkt elke avond uit naar de aperitief of naar het ‘binge drinken’ in het weekend. 

CHECK. Sommige periodes had ik beide.

2 Hoe belangrijk is alcohol in je leven? 

CHECK. Quasi elke activiteit tijdens mijn vrije tijd werd vastgekoppeld aan drinken.

3 Je voelt je beter als je het niet doet maar het is te moeilijk om het een tijdje niet meer te doen…

CHECK.

4 Je drinkt sneller dan anderen. 

CHECK. Ik was de eerste om te zeggen ‘Gaan we hier nog ene drinken of hoe zit dat?!’

5 Je hebt geen stopknop meer. 

CKECK. Ik was de eerste om te sneuvelen maar ik knalde er in een rotvaart naartoe. En ik had vooral geluk dat mijn lichaam er niet goed tegen kon.

6 Je katers veroorzaken angst. 

CHECK. De zogenaamde ‘hangxiety’.

 

Er zijn gradaties van verslaafdheid. René dronk er meer dan 10 per dag en had al een eerste shot nodig toen hij zijn ogen opendeed. Maar dat wil niet zeggen dat je niet verslaafd bent als je pas begint te drinken als de zon onder is. En het gaat dus duidelijk NIET zo zeer om hoeveelheden, als je de criteria hier boven leest. Bij mij was het al of niet kunnen natellen wat ik die avond dronk mijn criterium om te bepalen of ik er over was gegaan dan niet. Onzin.

 

Ik kreeg na een uitje eens een WhatsApp bericht: “we waren kalm gisteren hé?”  “Maar we hadden wel 2 Duvels en 8 pinten gedronken?” “OK, misschien was het niet kalm genoeg voor jou want jij was al wat dronken maar ik voelde echt niks.” Wel, dat betekent dat die andere er heel goed tegen kon en dan is er sprake van een verhoogde tolerantie. René kon het tegen de middag nog altijd “goed” uitleggen. Positief is dat dus niet, integendeel.

 

Zoals je in een vorig blog kon lezen: al die paradigma’s in je onderbewuste komen niet overeen met die van de gestopte. Dit moet dus een ergerlijke tekst geweest zijn. Ideaal om van de 3 overgebleven lezers er nog eens 2 te doen afhaken. Zal ik blog 12 dan maar als titel geven “drinken is plezant”?

Reactie plaatsen

Reacties

Mieke
2 jaar geleden

Ze zijn goed, je blogs. Ik lees je graag. Maar kies toch maar een andere titel voor de volgende :)